Sushi udstyr

Printer venlig version
Sushi udstyr

Der er mange, der spørger efter, hvad man har brug for af udstyr for at være i stand til at lave hjemmelavet sushi. Hvis man som mig er lidt af en udstyrsfreak kan man hurtigt få fyldt køkkenet op med alskens overflødigt gejl.

Sandheden er dog, at man udover de obligatoriske råvarer (som jeg også har valgt at beskrive her, da de er ligeså vigtige for et godt resultat som det ”fysiske” sushi udstyr) kun behøver ganske lidt specialudstyr for at komme i gang med at lave sin egen sushi.

Nedenfor har jeg lavet to lister. I den første kan man finde det obligatoriske udstyr og i den anden finder man det mere avancerede udstyr. Her er tale om sushi udstyr som er godt at have, men som absolut ikke er nødvendigt!

Der tages udgangspunkt i at man ønsker at fremstille en god blanding af de forskellige sushi typer.

Det obligatoriske udstyr

Ris. Uden ris ingen sushi! man behøver dog ikke nødvendigvis at købe de specielle sushi ris, som ikke er helt billige. Jeg har flere gange brugt de langt billigere grødris, der er et udmærket alternativ. Klik på det følgende link for at læse mere om sushi ris.

Køb sushi ris hos SushiButik.dk her.

Riseddike

Riseddike er grundingrediensen i den marinade der bruges til at marinere risen. Riseddike kan efterhånden købes i de fleste supermarkeder, men det er billigere hos asiaterkøbmænd, hvis du er så heldig at have sådan en i nærheden!

Køb riseddike hos SushiButik.dk her.

Nori tang

Nori tang er de firkantede tangplader der bruges til makiruller og håndrullet sushi.

Køb nori tang hos SushiButik.dk her.

Rullemåtte

Bambusrulle bruges til at rulle makirullerne.

Køb en bambusrulle hos SushiButik.dk her.

Sushi kniv En god kniv. Du kan læse mere om hvad det vil sige ved at læse artiklen Vælg den rigtige sushi kniv
Soya

Soya. Soya er ikke bare soya! Sørg for at vælge en god soya, når den skal bruges til sushi. De billige bliver ofte for salte og bitre efter min mening. Et sikkert valg, der kan købes i de fleste supermarkeder, er soyaen fra Kikkoman (se billedet).

Køb soya hos SushiButik.dk her.

Wasabi

Wasabi pasta bruges først og fremmest til at krydre soyaen, men har også mange andre spændende anvendelsesmuligheder i det japanske køkken. Læs mere om wasabi i artiklen Wasabi.

Køb wasabi hos SushiButik.dk her.

Syltet ingefær

Syltet ingefær bruges til at rense munden efter hvert sushi stykke. Det kan enten købes færdiglavet eller man kan lave det selv (se opskrift her: Gari - "syltet ingefær").

Køb syltet ingefær hos SushiButik.dk her.

Spisepinde

Spisepinde. Ja, jeg ved godt at man sagtens kan spise sushi uden brug af spisepinde! Når jeg alligevel medtager dem her under det obligatoriske udstyr, så er det fordi, jeg af en eller anden grund er af den overbevisning at det simpelthen hører sig til for at få den "rigtige" sushi oplevelse. Er du af en anden overbevisning så bare drop pindene! Det er helt ok :-)

Køb spisepinde hos SushiButik.dk her.

Alt det obligatoriske sushi udstyr kan købes hos de fleste supermarkeder, men er som regel billigere hos asiaterkøbmænd, hvis man er så heldig at bo i nærheden af sådan en.

Det avancerede udstyr

Risskål

Et sushi trækar (Hangiri). Bruges til at afkøle risen. Man kan dog også sagtens bruges et porcelæns- eller keramikfad, en tærteform eller hvad man nu lige har i køkkenet. Man bør dog undgå et fad af metal, da det giver en kedelig eftersmag.

Sushi spatel

Risspatel. Bruges til at røre rundt i risen samt til at placere risen på noritangen. En grydeske i plastik eller træ eller en almindelig træspatel kan dog også sagtens bruges.

Sushiform

Presseform til nigiri. Man kan dog også sagtens anvende sine hænder!

Riskoger

Riskoger. Med en riskoger er forstørrer du sandsynligheden for at få perfekt kogte sushi ris.

Køb en riskoger hos SushiButik.dk her.

Sake Sake er en japansk risvin, der passer godt sammen med sushi. Du kan læse mere om denne specielle drik her: Sake.
Japansk øl

Japansk øl er kendetegnet ved at være særligt let og frugtagtig, hvilket er gode egenksaber i forbindelse med sushi. Læs mere om japansk øl i artiklen Hvad drikker man til sushi?.

Body sushi

Nøgen kvinde eller mand såfremt man ønsker at servere sushi ud fra nyotaimori princippet. Du kan læse mere om denne sære japanske tradition i artiklen Nyotaimori – a.k.a. “Body sushi”.

Det meste avancerede udstyr kan købes hos velassorterede asiatiske købmænd. Dog må man gå i isenkræmmeren eller større hvidevare butikker, for at købe en riskoger. Den nøgne kvinde eller mand må man selv skaffe!