Sojasauce

Printer venlig version
Sojasauce

Har du prøvet at spise sushi uden sojasauce? Hvis du har, vil du vide at det altså på ingen måde er den samme oplevelse! Indrømmet: Jeg er en soja gris. I min verden er det svært at få for meget sojasauce, selvom jeg anerkender, at den kraftige sojasmag til tider kan have en tendens til at overdøve alle andre smagsnuancer i sushien.

Stammer fra Kina

Ordet soja er udledt af det kinesiske ord xiyou, der er en sammensætning af ordene xi, der betyder ”saltet mad” og you, der kan oversættes til ”olie”.

Selvom sojasaucen som så mange andre elementer i det japanske køkken har sin oprindelse i Kina er der i dag stor forskel på kinesisk og japansk soja. Japansk soja er tilsat ristet hvede, hvilket er medvirkende til at give en mere sød og til tider nærmest sherryagtig soja, der står i modsætning til den mere bitre og salte kinesiske variant.

De fleste – herunder undertegnede – foretrækker japansk sojasauce som tilbehør til sushi.

Den absolut mest populære variant herhjemme, er fremstillet af firmaet Kikkoman. Dette er en ganske udmærket sojasauce uden den ubehagelige bismag, som mange af de billige produkter besidder. Skal man have noget endnu bedre, kan jeg anbefale Sashimi Soy Sauce fra Yamasa. Den er ikke billig (den koster ca. 60 kr for 200 ml), men til gengæld smager den fremragende sammen med sushi! Smagen er virkelig blid, rund og behagelig.

Lys sojasauce

I den sidste del af denne artikel om sojasauce, vil jeg komme ind på en sojavariant, som endnu ikke har fået den store opmærksomhed i Danmark. Her er tale om lys sojasauce. Dette produkt, der er nærmest gyldent i farven, er også særdeles velegnet som smagsforstærker i det japanske køkken.

Hvor traditionel mørk japansk sojasauce er fremstillet ved gæring af ristet hvede og sojabønner i forholdet cirka 20 % hvede og 80 % sojabønner, er lys sojasauce lavet ved at dampe hveden og stege sojabønnerne. Derefter, under gæringen, omdannes stivelsen i hvede til sukker. Lys sojasauce består modsat almindelig soja af cirka 80 % hvede og 20 % sojabønner.

Hvad angår smagen er sukkeret fra hveden med til at give lys sojasauce en sødere og mere subtil i smag end dens mørke fætter.

Hvornår anvendes lys sojasauce?

Lys sojasauce har traditionelt været brugt i supper eller til wok retter, hvor man gerne ville undgå at retten bliver farvet mørk af den mørke sojasauce.

Derudover er lys sojasauce på grund af den mere fine og subtile smag også særdeles anvendelig som krydderi eller smagsforstærker i retter, hvor man ikke normalt vil bruge så meget sojasauce. Prøv også at blande den sammen med hvidvinseddike, olivenolie og forskellige urter til at fremstille velsmagende dressinger og marinader.

Endelig bør du også prøve lys sojasauce som tilbehør til sashimi og sushi – især hvis du tilhører den gruppe, der mener, at mørk sojasauce kan have en tendens til at være for dominerende i smagen.

Lys soja kan købes hos de fleste asiatiske købemænd.