Sake

Printer venlig version
Sake

De fleste har efterhånden hørt om sake, men stadig er det min erfaring at det er de færreste, der har taget det næste naturlige skridt: At smage produktet!

Personligt fik jeg først for ganske nylig taget min sake-mødom og jeg må ærligt indrømme, at det ikke var en specielt god oplevelse. Jeg brød mig ganske enkelt ikke om smagen, som jeg vil betegne som sødlig, parfumeret og temmelig alkoholtung med tydelige toner af grundingrediensen ris. Jeg vælger dog at tro, at det ikke er sake generelt jeg har noget imod, men at jeg blot har været uheldig med den pågældende type. Den skal i hvert fald have et par chancer mere!

Risvin eller…?

Hvad er sake egentlig? Ja, ofte bliver produktet betegnet som en japansk risvin, hvilket faktisk ikke er helt rigtigt, da der ikke er tale om en vin i traditionel forstand. Sake er derimod en unik type af hedvin – dvs. alkoholberiget vin i stil med fx sherry eller portvin.

Den næsten farveløse drik er lavet på polerede ris, der gærer og den har været brygget i tusinder af år. Oprindeligt puttede man risene - og for den sags skyld andre forhåndenværende korntyper og nødder - i munden og tyggede på dem, hvorefter man spyttede dem ned i et kar. Enzymerne i spyttet frembragte herefter en slags alkohol. Denne første sake kaldes kuchikami-zake, hvilket direkte oversat ikke overraskende betyder ”mundtygget sake”. Mere overraskende er det nok, at denne lidet appetitvækkende saketype er blevet fremstillet i Japan helt op i det 20. århundrede!

Det skal dog i den forbindelse understreges, at man allerede omkring det 9. århundrede havde udviklet et kompliceret og frem for alt mere sterilt tredobbelt gærings- og lagringssystem.

Simpel kompleksitet

Selvom sake er et simpelt produkt – det består grundlæggende kun af ris, vand og gær - kan der være stor forskel på, hvordan de forskellige produkter smager. Smagen påvirkes af den anvendte ristype, vandets renhed og andre grundlæggende kvalitetsstandarder.

Det tager omkring en måned at brygge en sake, hvorefter den skal lagres i yderligere seks måneder. Normalt drikkes sake umiddelbart efter lagringen, men den kan sagtens holde sig i et års tid. Typisk ligger alkoholstyrken på omkring 15-17 %.

Varm eller kold?

Sake kan drikkes både afkølet og opvarmet. Som hovedregel bruges kold sake primært som aperitif eller til mad. Er den varm – hvilket vil sige 40 grader – serveres den derimod kun til mad. Meningerne om hvilken temperatur der er den korrekte i de forskellige sammenhænge, ser dog ud til at være lige så mange, som der findes selvudnævnte sake-eksperter. Så når alt kommer til alt, er det bedste råd man kan give i den forbindelse at prøve sig frem. Held og lykke!

 

Kilde: Ole Knudsen: ”Sake – både cool og old-school”, bragt i Gastro nr. 16.